Η διαφορά μεταξύ Ινδουιστικής και Βουδιστικής Τάντρα
Η προσέγγιση του Σίβα είναι αυτή της λατρείας, είναι αυτή της προσευχής, της αγάπης. Η προσέγγιση του Σαράχα είναι αυτή του διαλογισμού, της συνειδητότητας. Η διαφοροποίηση είναι όμως τυπική, γιατί όταν ο αγαπών και ο διαλογιστής φτάνουν στο στόχο, φτάνουν στον ίδιο στόχο. Τα βέλη τους στάλθηκαν από διαφορετικές γωνίες, αλλά φτάνουν στον ίδιο στόχο. Τα βέλη τους ρίχνονται από διαφορετικά τόξα, αλλά φτάνουν στον ίδιο στόχο. Τα τόξα δεν έχουν σημασία τελικά. Τι είδους τόξο έχει διαλέξει κανείς δεν έχει σημασία εφόσον πέτυχαν τον ίδιο στόχο.
περισσότερα
Ένα αρχαίο εσωτεριστικό κείμενο με μεθόδους να γίνει κανείς πεφωτισμένος
Αυτό το πανάρχαιο εσωτεριστικό δοκίμιο μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα για αιώνες πριν καταγραφεί σε ξύλινους πίνακες τον όγδοο αιώνα. Καταγράφηκε από ένα μέλος της Θρησκείας του Φωτός, της οποίας επικεφαλής ήταν ο ειδήμων Ταοϊστής Λου Γιέν (γνωστός επίσης ως Λου Γιέν και Λου "Επισκέπτης του Σπηλαίου"). Λέγεται πως ο Λου Τζου έγινε ένας από τους Οκτώ Αθάνατους χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους. Ίχνη από τις ίδιες αυτές ιδέες έχουν εντοπιστεί στην Περσία και την παράδοση του Ζαρατούστρα, καθώς και στην Ερμητική Αιγυπτιακή παράδοση.
περισσότερα
Οι τρόποι απαξίωσης και καταπίεσης του ερωτισμού από την σημερινή Κοινωνία
Στην αρχαία ελληνική γλώσσα υπήρχε μια βασική διαφοροποίηση σ’ αυτό που σήμερα λέμε σεξ με τον έρωτα. Αυτό που λέμε σήμερα σεξ αφορούσε μόνο την βασική αναπαραγωγική διαδικασία και λέγονταν “γάμος” (το αντίστοιχο ρήμα είναι το ίδιο με το σημερινό: “γαμώ”), ενώ η διαδικασία εξύψωσης του “γάμου” με τη συνύπαρξη της αγάπης λέγονταν “έρωτας”. Και ο γάμος συνεπώς αφορούσε τη συμβίωση και αναπαραγωγική σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας (όπως και σήμερα), ενώ ο έρωτας ήταν μια διαδικασία “θεϊκή” (ο Θεός Έρωτας’), όπου τα δύο άτομα διαφορετικού φύλου εφάρμοζαν την αγάπη και μέσα από τις ερωτικές (και σεξουαλικές) περιπτύξεις πλησίαζαν το “Θείο”. Αυτό δείχνει ότι υπήρχε συνείδηση μιας βασικής διαφοράς στην ερωτική πράξη στη μία και στην άλλη περίπτωση. Αυτή η διαφοροποίηση στις λέξεις ήταν το απομεινάρι των παλιών (πιο αρχαίων) διδασκαλιών που αφορούν τη σεξουαλική δραστηριότητα.
περισσότερα
Η αγάπη και ο έρωτας σε αντίστιξη με το "εγώ" μας και το σεξ
Η σημερινή κοινωνία (και κυρίως στις λεγόμενες δυτικές χώρες) έχει αλλοιώσει τις έννοιες της αγάπης και του έρωτα, αλλά όχι μόνο τις έννοιες, αλλά και τις λειτουργίες. Για να αποφεύγεται η "παρέκκλιση" από τη λογική που επιβάλει η καρδιά (ο εσωτερικός μας κόσμος δηλαδή), εφευρέθηκε πως η αγάπη αφορά μόνο τους κοντινούς μας ανθρώπους, τους οποίους όμως έχουμε ταυτόχρονα μετατρέψει μέσα μας σε "πράγματα" ή σε "ιδιοκτησία" μας, πράγμα που υπακούει έτσι στους νόμους της λογικής και της κοινωνίας (του "συστήματος" δηλαδή), έτσι ώστε να μην καταρρίπτονται τα βασικό αξώματα της κοινωνικής οργάνωσης, καθόσον δεν είναι δυνατόν να εξοστρακιστούν τελείως τα ανθρώπινα αισθήματα και συναισθήματα της αγάπης σ' αυτή τη φάση. (Πιθανόν αργότερα, αν έχει την ίδια εξελικτική πορεία ο πολιτισμός μας, ακόμα κι οι ίδιες οι έννοιες της αγάπης και του έρωτα να εξοστρακιστούν από την ανθρώπινη προσωπικότητα.) Μ' αυτό τον τρόπο όμως (αλλοιώνοντας και διαστρεβλώνοντας με το μυαλό και τη λογική τις έννοιες της αγάπης και του έρωτα), αυτό που λέμε αγάπη σήμερα στην πραγματικότητα δεν είναι αγάπη.
περισσότερα